Agrovoltika v Českej republike – v stopách Západnej Európy

SAPI
18. 10. 2022



Po vzore Nemecka, Francúzska a Holandska sa aj Česká republika začína zaoberať praktickým využitím agrovoltiky v českom poľnohospodárskom sektore. Za spolupráce akadémie, energetických a poľnohospodárskych výskumných ústavov sa skúma spojenie poľnohospodárstva a výroby solárnej energie. Podľa odborníkov prináša agrovoltika benefity pre oba segmenty, kedy sú poľnohospodárske plodiny chránené pred vplyvmi počasia a panely sa vďaka zvýšenej vlhkosti vzduchu neprehrievajú. Od agrovoltiky sa navyše očakáva, že by v budúcnosti mohla tvoriť jeden z pilierov komunitnej energetiky. Hoci jednu z hlavných prekážok jej rozvoja tvorí najmä legislatívny rámec, tak Ministerstvo zemědelství a Ministerstvo životního prostředí sa dohodli na príprave novely zákona, ktoré by pestovateľom plodín otvorili dvere k ľahšej implementácii solárnych technológií.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek