Príklad dobrej praxe: energicky sebestačná obec a zelená energia

SAPI
21. 06. 2022



 České obce Jidřichovice pod Smrkem a Hostětín sú úspešným príkladom toho, že aj malé obce v našich končinách sú schopné využívať zelenú energiu a ešte z toho vedia aj profitovať. Jindřichovice sa do energetickej sebestačnosti pustili už na prelome milénií a dnes na veternej energii zarábajú využívajúc aktuálne vysoké trhové ceny elektriny. Obec tento projekt financovala z polovice z grantu Štátneho fondu životného prostredia, 40 % predstavovala pôžička s nízkym úrokom a zvyšnú čiastku potrebnú na financovanie projektu šlo z obecného rozpočtu. Súčasné zisky z výroby elektrickej energie obec využíva na financovanie ekologických riešení obyvateľov obce. Tí sú preto neustále motivovaní myslieť na energeticky efektívne riešenia svojich domácností. Tieto malé obce na východe Česka sú skvelým príkladom toho, aká dôležitá je angažovanosť samotných obyvateľov. Najväčšie benefity z využívania zelenej energie budú mať aj na Slovensku obyvatelia práve vtedy, keď sa v rámci menších komunít spoja a spoločne budú hľadať najlepšie riešenia v oblasti energetickej efektivity a sebestačnosti.   

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek