Nová kapitola v Pláne obnovy a odolnosti sľubuje rozvoj OZE

SAPI
03. 05. 2023



V najnovšej kapitole národného plánu obnovy, ktorá transponuje ciele plánu REPowerEU, bolo schválených hneď niekoľko opatrení, ktoré avizujú podporu geotermálnej aj veternej energie. 

Geotermálna energia po novom nebude automaticky podliehať plnému hodnoteniu EIA, ale iba zisťovaciemu konaniu. Iba v prípade, že by sa počas tejto fázy zistili možné riziká pre životné prostredie, bude potrebné podstúpiť plné hodnotenie. V prípade veternej energie plánuje Ministerstvo životného prostredia SR spolu s rezortom hospodárstva vytvoriť minimálne dve go-to zóny, kde by bolo možné postaviť až 40 turbín bez nutnosti hodnotenia vplyvov na životné prostredie. V oboch prípadoch bolo tiež schválené skrátenie procesu EIA, ktoré by po novom nemalo presiahnuť 3 mesiace pri zisťovacom konaní geotermálnych vrtov a 8 mesiacov pri plnom hodnotení veterných turbín s kapacitou nad 1 MW

Komentáre

Súvisiace

Väčšina Slovákov je za vyššie využitie vetra, oslabuje aj NIMBY syndróm

nedávneho prieskumu verejnej mienky z dielne agentúry IPSOS, ktorý bol pripravený pre Národnú implementačnú a koordinačnú agentúru, vyplýva, že až približne 70 % percentám obyvateľov sa pozdáva myšlienka výstavby veterných parkov na území Slovenska.

28. 03. 2024VIAC

 

Jednoduchšie povoľovanie veterných elektrární mešká, zelená energia môže chýbať významným investorom

Meškanie míľnikov zameraných na zjednotenie a zjednodušenie povoľovania veterných elektrární nemusí znamenať len riziko pre čerpanie peňazí určených na túto oblasť z Plánu obnovy a odolnosti SR. Významní investori, akým je aj automobilka Volvo Cars vo Valalikoch, môžu mať problém s dostupnosťou nimi požadovanej zelenej elektriny.

28. 03. 2024VIAC

 

Akceptácia veterných elektrární v Čechách vzrástla po ich spustení do prevádzky

Rozvoj veternej energetiky na Slovensku sprevádza prirodzene diskusia o ich vplyve v lokalitách, v ktorých by mali veterné elektrárne vyrásť. Skúsenosti z Českej republiky, ktoré odzneli na dnešnom seminári SAPI Business Tuesday, ukazujú, že vnímanie negatív veterných elektrární zo strany miestnych obyvateľov po ich spustení do prevádzky nerastie, ale naopak klesá.

26. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek