Geotermálna energia v Kežmarku ako cesta k energetickej sebestačnosti

SAPI
20. 09. 2022



Kým potenciál väčšiny zdrojov geotermálnej energie na Slovensku ostáva nevyužitý a častokrát aj prehliadaný, kežmarská samospráva s ňou ráta ako s vhodnou náhradou za zemný plyn pri vykurovaní mesta. Ján Ferenčák, primátor mesta, sa podľa vlastných slov pri výskume geotermálneho potenciálu inšpiroval najmä Maďarskom, kde je jeho využitie značne rozšírenejšie. V súčasnosti prebieha čistenie a oživovanie 2,5 kilometrového vrtu, ktorý následne prejde fyzikálnymi a chemickými skúškami upresňujúcimi výdatnosť a teplotu vrtu. Ak sa však potvrdia predbežné výpočty, tak by mohlo jeho sprevádzkovanie znížiť kežmarskú závislosť od zemného plynu až o 60 percent. Primátor navyše dúfa, že by mohla úspešnosť vrtu zjednodušiť financovanie, legislatívne procesy a schvaľovanie ďalších projektov nielen v Kežmarku, ale naprieč celým Slovenskom. Spusteniu vrtu bude však ešte predchádzať rozhodnutie Ministerstva životného prostredia, ktoré musí mestu vydať povolenie čerpať geotermálnu vodu.

Komentáre

Súvisiace

Európsky parlament vyzýva k podpore geotermálnej energie

Európsky parlament prijal uznesenie o podpore geotermálnej energie. S ohľadom na pretrvávajúce bariéry spomaľujúce rozvoj tohto energetického zdroja, vrátane zdĺhavej administratívy a finančnej náročnosti, navrhuje Európsky parlament prijatie celoeurópskej geotermálnej stratégie.

31. 01. 2024VIAC

 

Geotermálny vrt v Kežmarku je už v skúšobnej prevádzke

Po takmer dvoch rokoch od začiatku prác bol geotermálny vrt v Kežmarku spustený do skúšobnej prevádzky.

20. 12. 2023VIAC

 

MIRRI pre geotermálny projekt pri Ďurkove schválilo podporu z eurofondov

Dlho očakávaný geotermálny projekt na Východnom Slovensku by mal obdržať až 56,1 milióna eur z Fondu pre spravodlivú transformáciu.

26. 10. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek