Španielska energetika opäť otáča kormidlo smerom k OZE

SAPI
28. 11. 2018



Návrh nového zákona o ekologickej transformácii počíta s inštalovaním 3 GW veternej a solárnej energie ročne po dobu desať rokov. Uhoľné bane sa majú zatvoriť už tento rok.

Španielska socialistická vláda zásadne otáča kormidlo v energetike a pripravuje ambiciózny plán ako priviesť elektrickú sieť v krajine k plne obnoviteľným zdrojom do roku 2050 a následne úplne dekarbonizovať ekonomiku. 

Predstava plánovačov je taká, že emisie skleníkových plynov sa znížia o 90 % v porovnaní s úrovňou z roku 1990. Ako vyplýva z nového návrhu zákona o klimatickej zmene a transformácii energetiky, vláda by sa mala zaviazať k inštalovaniu kapacít minimálne 3 GW veternej a solárnej energie ročne počas nasledujúcich desiatich rokov. Naopak, prestane vydávať nové licencie na vrty fosílnych palív, či prieskum uhľovodíkov.

Celý článok si môžete prečítať tu.

Komentáre

Súvisiace

Európsky parlament prijal návrh zákona o obnove prírody

Po niekoľkých mesiacoch odkladov a rokovaní schválil Európsky parlament návrh znenia zákona o obnove prírody. Cieľom zákona je zvrátiť stratu biodiverzity a zmenu klímy vplyvom ľudských zásahov do prírody a prirodzeného prostredia živočíchov.

06. 03. 2024VIAC

 

Európsky parlament vyzýva k podpore geotermálnej energie

Európsky parlament prijal uznesenie o podpore geotermálnej energie. S ohľadom na pretrvávajúce bariéry spomaľujúce rozvoj tohto energetického zdroja, vrátane zdĺhavej administratívy a finančnej náročnosti, navrhuje Európsky parlament prijatie celoeurópskej geotermálnej stratégie.

31. 01. 2024VIAC

 

Európska komisia vyhodnotila návrh aktualizácie Integrovaného národného energetického a klimatického plánu Slovenska

Európska komisia začiatkom týždňa vydala vyhodnotenie návrhu aktualizácie slovenského INEKP a odporúčania, ktorými by sa mala slovenská vláda riadiť pri príprave finálnej verzie plánu.

20. 12. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek