SAPI: Slovensko musí v klimatických cieľoch držať krok s Európou

Ján Karaba

Juraj Vedej

SAPI
18. 09. 2020



TLAČOVÁ SPRÁVA

18. september 2020

   

SAPI: Slovensko musí v klimatických cieľoch držať krok s Európou

 

V stredu, 16. septembra 2020 vystúpila na pôde Európskeho parlamentu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen s prejavom o stave Európskej únie. V prejave sa venovala viacerým dôležitým témam a predstavila priority Európskej komisie, medzi ktoré patrí zníženie emisií skleníkových plynov do roku 2030 (z aktuálnych 40 % na 55 %) oproti roku 1990. To je podľa von Der Leyen možné dosiahnuť.

 

Ambicióznejší cieľ do roku 2030 je podľa predsedníčky eurokomisie základným predpokladom pre dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050. Zároveň sa tým Európska únia stane svetovým klimatickým lídrom a inšpiruje ostatné krajiny. „V súčasnosti máme expertízu, máme investície a sme pripravení presadiť uhlíkovo neutrálne obehové hospodárstvo,“ vyhlásila Ursula von der Leyen. Uhlíková neutralita je dôležitá téma, ktorej sa venuje aj prezidentská kancelária. V pondelok prezidentka Zuzana Čaputová informovala o snahe stať sa prvou uhlíkovo neutrálnou inštitúciou na Slovensku. „Veľmi nás potešila ambícia kancelárie prezidenta dosiahnuť uhlíkovú neutralitu a sme radi, že pani prezidentka ide slovenským inštitúciám aj firmám vzorným príkladom. V nadväznosti na pondelňajšiu tlačovú konferenciu už SAPI pani prezidentke ponúkla bezplatný návrh fotovoltického systému,“ konštatuje Ján Karaba, riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI).

 

K dôležitému prejavu von der Leyen sa ale ostatní slovenskí politici zatiaľ nevyjadrili. Predsedníčka Európskej komisie je pritom presvedčená, že prechod na zelenú ekonomiku prinesie aj benefity v podobe nových pracovných miest, obmedzenia závislosti na dovoze energií a surovín, či zlepšenie kvality ovzdušia. „Zníženie emisií na 55% oproti roku 1990 je splniteľný cieľ aj pre Slovensko, bude však vyžadovať vyššie využitie obnoviteľných zdrojov. Ostatne, k uhlíkovej neutralite sme sa už prihlásili a preto by malo byť v záujme Vlády SR, aby bol návrh komisie schválený. V nadväznosti na prejav predsedníčky von der Leyen by sa naša vláda mala zamyslieť nad tým, kam kráča vyspelá Európa, aby sme neskončili medzi fosílnymi dinosaurami, ako sú Rumunsko, Bulharsko a, žiaľ, aj Česká republika,“ upozorňuje riaditeľ SAPI. 

 

Kontakt pre médiá:

Juraj Vedej, 0944 161 976, j.vedej@chapter4.sk

Komentáre

Súvisiace

Európsky parlament prijal návrh zákona o obnove prírody

Po niekoľkých mesiacoch odkladov a rokovaní schválil Európsky parlament návrh znenia zákona o obnove prírody. Cieľom zákona je zvrátiť stratu biodiverzity a zmenu klímy vplyvom ľudských zásahov do prírody a prirodzeného prostredia živočíchov.

06. 03. 2024VIAC

 

Európsky parlament vyzýva k podpore geotermálnej energie

Európsky parlament prijal uznesenie o podpore geotermálnej energie. S ohľadom na pretrvávajúce bariéry spomaľujúce rozvoj tohto energetického zdroja, vrátane zdĺhavej administratívy a finančnej náročnosti, navrhuje Európsky parlament prijatie celoeurópskej geotermálnej stratégie.

31. 01. 2024VIAC

 

Európska komisia vyhodnotila návrh aktualizácie Integrovaného národného energetického a klimatického plánu Slovenska

Európska komisia začiatkom týždňa vydala vyhodnotenie návrhu aktualizácie slovenského INEKP a odporúčania, ktorými by sa mala slovenská vláda riadiť pri príprave finálnej verzie plánu.

20. 12. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek