Rozvoj energetických komunít na Slovensku podporí medzinárodný projekt vedený SAPI

SAPI
06. 03. 2024



Ďalší z medzinárodných projektov, na ktorých Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) spolupracuje je projekt COMMENCE – Community Energy in Central Europe. Ako anglický názov naznačuje, projekt je zameraný na problematiku energetických komunít, pričom iniciatíva prebieha okrem Slovenska aj v Českej republike, Maďarsku, Poľsku a expertnú úlohu v ňom zastávajú partneri z Rakúska. V dvojročnom projekte financovanom z grantového programu European Climate Initiative (EUKI) figuruje SAPI ako vedúci projektového konzorcia. V projekte sú zapojené aj ďalšie organizácie z regiónu V4; Frank Bold Society, z.s., Magyar Természetvédők Szövetsége, Warszawski Instytut Studiów Ekonomicznych i Europejskich (WiseEuropa) a tiež Österreichische Energieagentur.


Cieľom projektu je vybudovať základy využívania energie z obnoviteľných zdrojov v komunitách. Hovoríme najmä o odstraňovaní bariér a vytváraní regulačných rámcov, predovšetkým prostredníctvom vypracovania národnej príručky pre potenciálnych zakladateľov komunít, politických odporúčaní a propagácie. Aktivity budú dopĺňať workshopy a návštevy zavedených projektov energetických komunít fungujúcich na báze OZE v Rakúsku, na ktoré radi pozveme aj zástupcov slovenských samospráv. Každá z krajín, ktoré sa do projektu zapojili, je totiž na inej úrovni rozvoja v oblasti energetických komunít a prenos pozitívnych príkladov zo zahraničia vidíme ako jednu z ciest k rýchlejšiemu napredovaniu témy aj u nás.


Projektové aktivity sú cielené na samosprávy, potencionálnych záujemcov o rozvoj energetických komunít, ale aj na organizácie štátnej a verejnej správy, ktoré majú kompetenciu tvoriť a meniť legislatívu. O všetkých dôležitých aktivitách projektu budeme verejnosť informovať prostredníctvom médií. Veríme, že kvalitnou implementáciou projektu získame možnosť formovať národnú legislatívu a priamo podporíme vznik 16 energetických komunít v štyroch cieľových krajinách dotačného nástroja EUKI.


Sme veľmi radi, že sa nám podarilo získať grant a rozsiahlu podporu od EUKI, ktorá je partnerom mnohých ďalších zaujímavých projektov zameraných na ochranu klímy.  

Komentáre

Súvisiace

SAPI privítala partnerov z medzinárodného projektu

Začiatkom februára sme mali česť privítať našich partnerov z ďalšieho projektu, ktorý podporila Európska klimatická iniciatíva (EUKI) a ktorého je SAPI súčasťou - From Plans to Reality: Renewable Chance for Future.

14. 02. 2024VIAC

 

SAPI privítala partnerov z medzinárodného projektu COMMENCE - Community Energy in Central Europe

Minulý týždeň sme mali ako vedúci konzorcia tú česť privítať našich partnerov z projektu COMMENCE - Community Energy in Central Europe, ktorý podporila Európska klimatická iniciatíva (EUKI).

31. 01. 2024VIAC

 

Spojenie fotovoltiky a železničnej dopravy môže byť v Nemecku onedlho realitou

Britská spoločnosť Bankset Energy odštartovala v Nemecku testovanie fotovoltických panelov umiestnených na železničných podvaloch. Nemecká železničná sieť dosahuje dĺžky viac ako 60 tisíc kilometrov, ktoré môžu byť využité na výrobu zelenej energie.

27. 07. 2022VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek