Českí výrobcovia vyhrávajú spor o poplatky za recykláciu

SAPI
10. 08. 2020



Českým majiteľom solárnych elektrární sa nepáči, že museli päť rokov platiť poplatky na recykláciu fotovoltických panelov. V iných európskych krajinách je to na bedrách výrobcov. Zažalovali tak štát, pričom v hre je až 1,64 miliardy českých korún (62 miliónov eur). Mnohé prípady už riešili aj české súdy a dávali väčšinou za pravdu majiteľom elektrární. „Už sme množstvo súdov právoplatne vyhrali. Máme skóre 10:1, zatiaľ sme vysúdili 24 miliónov korún (0,9 milióna eur). Ďalšie desiatky prípadov sú ale na súdoch,“ povedal pre HN Pavel Vincík z právnej kancelárie bpv Braun Partners. Spor má dohru na Európskom súdnom dvore. Nechajme sa prekvapiť, ako to dopadne. Na Slovensku síce nemáme zavedenú schému povinných odvodov do recyklačného fondu z historicky nainštalovaných panelov, avšak na druhej strane pre určité druhy panelov neexistuje žiadna možnosť recyklácie.

Komentáre

Súvisiace

V Európskej únii má tento rok výroba elektriny z veterných a fotovoltických elektrární prekročiť výrobu z fosílnych palív

Hlavným ťahúňom rastu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energie vo svete sú aj naďalej veterné a fotovoltické elektrárne. Podľa Medzinárodnej energetickej agentúry očakávaný rast spotreby elektriny, ktorý bude najvyšší za predchádzajúce dve desaťročia, význam obnoviteľných zdrojov ešte vzrastie. Veterné a fotovoltické elektrárne majú totiž relatívne krátku dobu výstavby a zároveň najnižšie výrobné ceny elektriny.

22. 07. 2024VIAC

 

Európske reformy trhu s elektrinou meškajú, Slovensko je jedno z mnohých previnilcov

Hoci bol európsky balík Čistá energia pre všetkých Európanov prijatý už v roku 2019, dodnes nebol plne implementovaný vo väčšine krajín EÚ. Až 21 krajín EÚ, vrátane Slovenska, je predmetom právnych konaní za nesplnenie týchto povinností.

03. 07. 2024VIAC

 

Vízia najsilnejšej frakcie Európskeho parlamentu - silnejšia ekonomika, slabšie environmentálne ciele

Dohoda zeleného rastu - taký symbolický názov by mohla podľa dokumentu s prioritami Európskej ľudovej strany niesť revidovaná Európska zelená dohoda. Konzervatívci navrhujú hlbšie zameranie sa na ekonomiku a energetickú bezpečnosť, argumentujúc, že súčasné prísne environmentálne regulácie môžu brzdiť hospodársky rast a konkurencieschopnosť na globálnom trhu.

03. 07. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek