Ako ďalej s emisnými kvótami?

SAPI
13. 07. 2021



Portál Euractiv sa venoval potrebe odstránenia bezodplatných emisných kvót. Pôvodne bol systém obchodovania EU ETS myslený ako nástroj pre dekarbonizáciu, pričom priemysel má nárok na časť bezodplatných kvót z dôvodu, aby nedochádzalo k úniku uhlíka za hranice EU (napr. ak sa fabrika miesto investovania do dekarbonizácie presunie mimo EU) a zároveň sa tým malo zabrániť zhoršeniu konkurencieschopnosti európskeho priemyslu oproti zahraničiu. Výsledok žiaľ je, že priemysel nie je motivovaný investovať do čistých technológií a EÚ plánuje povolenky nahradiť cezhranižnou uhlíkovou daňou na priemyselné výrobky mimo EU. Tým by sa podporila konkurencieschopnosť domáceho priemyslu, ktorý by už na bezodplatné povolenky nemal nárok. Zdá sa však, že priemyselná lobby intenzívne pracuje na tom, aby tieto dva mechanizmy podpory fungovali súčasne, čo by znamenalo dvojitú pomoc, na čo, ostatne, upozorňuje WTO. Čína zas varuje, že takéto opatrenia by mohli viesť k obchodnej vojne alebo minimálne k zhoršeniu obchodných vzťahov. Ak nebude systém EU ETS platiť pre všetkých rovnako a bude neustále vytvárať výnimky, môže tak podkopať celé snaženie o uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Európa zaznamenala rekordný pokles v emisiách

Od spustenia systému obchodovania s emisiami zaznamenala minulý rok Európa najväčší rekord v medziročnom poklese emisií uhlíka.

12. 04. 2024VIAC

 

Európsky parlament prijal návrh zákona o obnove prírody

Po niekoľkých mesiacoch odkladov a rokovaní schválil Európsky parlament návrh znenia zákona o obnove prírody. Cieľom zákona je zvrátiť stratu biodiverzity a zmenu klímy vplyvom ľudských zásahov do prírody a prirodzeného prostredia živočíchov.

06. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek