Zastavme dovozné clá na solárne panely! Potrebujeme logo vašej spoločnosti.

Ivana Kukanová
16. 05. 2018



SAPI sme založili s cieľom meniť veci k lepšiemu a vytvárať priaznivejšie podmienky v sektore OZE a predovšetkým fotovoltiky. Náš boj za lepšie podnikateľské prostredie a menej regulácie neskončí pravdepodobne nikdy, a preto by sme nemali ani my strácať naše ambície a predstavy. Jedna vec je snaha zlepšiť legislatívne a podnikateľské prostredie na Slovensku, kde sa nám darí a naše slovo získava váhu, no druhá vec je lobby na európskej úrovni. A práve tam nám chýba dôraz. SAPI sa snaží maximálne spolupracovať a vychádzať v ústrety partnerským organizáciám, ktoré v európskych štruktúrach bojujú za lepšie podmienky pre OZE. Vzhľadom na rozsiahly vplyv, ktorý má tvorba legislatívy na európskej úrovni je ale potrebné čo možno najväčšie zapojenie všetkých subjektov do nátlakových, či lobby akcií. A teda aj vás, podnikateľov v sektore OZE.

Európska komisia by mala do 3. septembra 2018 rozhodnúť o zrušení alebo zachovaní minimálnej dovoznej ceny (MIP) a obchodných ciel na solárne panely a články dovážané z tretích krajín. Je to výsledok dlhodobej a systematickej práce, ktorej súčasťou bola aj SAPI. Vďaka nášmu tlaku hlasovalo Slovensko proti predĺženiu dovozných opatrení. Dňa 8. februára 2017 deklarovala Európska komisia, že do septembra 2018 postupne zruší dovozné clá a bariéry obchodu so solárnou energiou. Nakoľko by sa mohlo požadovať preskúmanie opatrení po uplynutí platnosti, nie je zaručené, že Komisia sľub splní. Ak sa Komisia rozhodne toto skúmanie začať, mohlo by to znamenať ďalších 12 až 15 mesiacov dovozných bariér.

Je načase pripomenúť Komisii, aby dodržala svoje slovo a odstránila 5 rokov trvajúce obchodné opatrenia, ktoré viedli iba k zníženiu dopytu po solárnych paneloch, strate pracovných miestach a k zníženiu konkurencieschopnosti domácich firiem. Komisia teraz musí preskúmať ďalšie možnosti a smerovania, (napríklad priemyselnú stratégiu pre solárnu energiu), ktorá môže podporiť celosvetovo podporiť rast hodnotový reťazec a naštartovať rast nášho sektora.

V súčasnosti podpísalo list 44 združení a asi 160 firiem (vrátane Wacker, Solarcentury, Fortum, ENGIE, IBC Solar, Goldbeck, ENBW, či Lightsource) zaslalo svoje logo. V roku 2016 však firiem bolo 400, pričom 14 zo Slovenska. V súčasnosti logo poslala len jediná slovenská firma. A to hovoríme o závažných opatreniach, nakoľko zavedenie dovozných opatrení poškodí prakticky celý sektor!

Potrebujeme preto čo najviac log, aby sme mohli spoločne vyvíjať tlak na Komisiu a na odstránenie týchto dovozných reštrikčných opatrení. Svoje logo preto, prosíme, pridaje zaslaním e-mailu s logom spoločnosti na adresu k.thoring@solarpowereurope.orgAk Vás zaujíma, ktoré spoločnosti podpísali list, alebo akékoľvek iné otázky týkajúce sa obchodného prípadu, kontaktujte, prosíme, priamo SolarPower Europe.

Vopred ďakujeme za spoluprácu.

______

Pôvodný oznam

Európska komisia by mala do 3. septembra 2018 rozhodnúť o zrušení alebo zachovaní minimálnej dovoznej ceny (MIP) a obchodných ciel na solárne panely a články dovážané z tretích krajín. Je to výsledok dlhodobej a systematickej práce, ktorej súčasťou bola aj SAPI. Vďaka nášmu tlaku hlasovalo Slovensko proti predĺženiu dovozných opatrení.

Dňa 8. februára 2017 deklarovala Európska komisia, že do septembra 2018 postupne zruší dovozné clá a bariéry obchodu so solárnou energiou. Nakoľko by sa mohlo požadovať preskúmanie opatrení po uplynutí platnosti, nie je zaručené, že Komisia sľub splní. Ak sa Komisia rozhodne toto skúmanie začať, mohlo by to znamenať ďalších 12 až 15 mesiacov dovozných bariér.

Je načase pripomenúť Komisii, aby dodržala svoje slovo a odstránila 5 rokov trvajúce obchodné opatrenia, ktoré viedli iba k zníženiu dopytu po solárnych paneloch, strate pracovných miestach a k zníženiu konkurencieschopnosti domácich firiem. Komisia teraz musí preskúmať ďalšie možnosti a smerovania, (napríklad priemyselnú stratégiu pre solárnu energiu), ktorá môže podporiť celosvetovo podporiť rast hodnotový reťazec a naštartovať rast nášho sektora.

Ostatný list Európskej komisii podpísalo 14 slovenských firiem, ktoré reagovali na výzvu SAPI. Zrušenie dovozných ciel výrazne pomôže aj fotovoltike na Slovensku a zlepší konkurenčné prostredie. Technológie budú zároveň dostupnejšie, z čoho bude profitovať celá spoločnosť. Preto, ak chcete našej iniciatíve pomôcť, môžete tak urobiť stlačením tlačidla nižšie. Nezabudnite k tomuto verejnému listu, koordinovanému spoločnosťou SolarPower Europe, pridať aj svoje firemné logo.

Komentáre

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek