Spotreba elektriny medziročne klesla o vyše 10% - nestoja však za tým iba pokroky v energetickej efektívnosti

SAPI
24. 08. 2023



Podľa správy SEPS dosiahla spotreba elektrickej energie na Slovensku v prvom polroku hodnotu 13,395 TWh. V porovnaní s minulým rokom, kedy sa za rovnaké obdobie spotrebovalo takmer 15 TWh hodín elektriny, ide o pokles o približne 10,7%. 

Slovensko sa tak zároveň stalo počas celého polroka čistým exportérom elektrickej energie. Tomu navyše dopomohol aj medziročný nárast výroby elektriny, kedy sa jej v porovnaní s minuloročným prvým polrokom vyrobilo o približne 11% viac. Za poklesom spotreby však netreba hľadať iba pozitívne vplyvy, ako investície do energetickej efektívnosti - v priebehu tohto roku totiž definitívne ukončila svoje pôsobenie spoločnosť Slovalco, ktorá patrila medzi hlavných spotrebiteľov elektriny. Napriek tomu však veríme, že sa Slovensku podarí nevybočiť z úlohy čistého exportéra elektriny - tentokrát však skrz investície do inštalácie obnoviteľných zdrojov a energetickej efektívnosti.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek