Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

SAPI
12. 04. 2024












Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach. Podľa p. Miškovského nie je možné spoliehať sa na jadrové kapacity Slovenska, nech sa naplní ktorýkoľvek zo scenárov vývoja dopytu po elektrine, ktoré koncom minulého roku pripravil SEPS a bude potrebné budovať nové výrobné kapacity. Ako sa však necháva počuť, aktuálne je nerealitstické, aby sa do roku 2040 stihla postaviť nová jadrová elektráreň, ktorá by dokázala dopyt pokryť. Odkazuje pritom na príklady z praxe ukazujúce, že výstavba nových jadrových blokov sa čoraz viac predlžuje nielen u nás, ale naprieč Európou. Aj preto je podľa neho jediným reálnym riešením, ktoré dokáže reagovať na rast spotreby elektriny, rozsiahlejšia inštalácia technológií OZE v spojení s batériovými úložiskami. Celé znenie textu nájdete na tomto odkaze a pána Miškovského privítame aj v pozícii rečníka na našej SAPI Energy Conference 2024, kde sa pozrie na tému digitalizácie slovenskej energetiky.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Ohrozuje fotovoltika vtáctvo? O nič viac než iné budovy a konštrukcie

Naši českí kolegovia z portálu Obnovitelně.cz sa bližšie pozreli na to, či môžu fotovoltické inštalácie ohroziť našich operených spoluobyvateľov.

28. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek