SAPI: Povinné predĺženie podpory spôsobí v elektroenergetike ďalšie komplikácie

Ján Karaba

Juraj Vedej

SAPI
06. 07. 2021



TLAČOVÁ SPRÁVA

6. júl 2021

   

SAPI: Povinné predĺženie podpory spôsobí v elektroenergetike ďalšie komplikácie

Problém je opäť G-komponent

 

V piatok schválil parlament povinnú prolongáciu podpory obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Výrobcovia budú schválenou novelou zákona o podpore OZE donútení pristúpiť na predĺženie podpory OZE o 5 rokov, pri alikvotnom znížení výšky podpory. Ide o ÚRSO-m avizovanú schému repoweringu, ktorý nakoniec repoweringom ani nebude. Novela navyše vytvára ďalší tlak na regulátora, aby urýchlene vyriešil problém G-komponentu. V opačnom prípade podľa SAPI hrozí, že sa fotovoltické elektrárne dostanú do vážnych problémov.

 

Poslanci NR SR schválili v piatok dňa 2. júla 2021 novelu zákona po podpore OZE, ktorá zavádza vybraným výrobcom z OZE povinnosť predĺžiť štátom garantovanú podporu o 5 rokov pri jej súčasnom znížení. Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI), ktorá ministerstvu vypracovala návrh predĺženia podpory založený na báze dobrovoľnosti, finálne znenie novely z dielne MH SR dlhodobo ostro kritizuje a poukazuje na jej protiústavnosť. Sme sklamaní z postupu Ministerstva hospodárstva, ktoré sa pripomienkami odbornej verejnosti a dotknutých výrobcov začalo zaoberať až vtedy, keď už bol zákon dávno v parlamente. Vítame však iniciatívu poslancov, z ktorej vznikol pozmeňujúci návrh, doplňujúci ustanovenia, ktoré povinnosť zapojenia sa do schémy nerobia až tak kritickou,“ hodnotí riaditeľ SAPI Ján Karaba.

 

Regulátor musí bezodkladne vyriešiť G-komponent

Nútená prolongácia podpory zintenzívňuje potrebu vyriešenia G-komponentu. Poplatok dlhodobo spôsobuje problémy v slovenskej elektroenergetike a zníženie výšky podpory môže vážne ohroziť životaschopnosť dotknutých elektrární. Dôsledkom môže byť až strata podielu OZE. „Ministerstvo hospodárstva a Úrad pre reguláciu sieťových odvetví si už pravdepodobne uvedomujú, že touto novelou otvorili Pandorinu skrinku. Ak totiž ostane G-komponent v súčasnej podobe povedie nútená prolongácia k strate životaschopnosti elektrární. Tie začnú vykazovať záporný cashflow, čo je z dlhodobého hľadiska neudržateľný stav,“ varuje Ján Karaba. „Otázku G-komponentu musí ÚRSO riešiť bezodkladne. Ak má povinná prolongácia vstúpiť do platnosti začiatkom budúceho roka, musí byť od 1. 1. 2022 prenastavený alebo úplne zrušený aj poplatok za prístup do sústavy,“ dodáva riaditeľ SAPI.    

    

Kontakt pre médiá:

Juraj Vedej, 0944 161 976, j.vedej@chapter4.sk

Komentáre

Súvisiace

Zvýšenie poplatku za G-komponent o 233 percent zastaví rozvoj zelenej energetiky na Slovensku

Pripravované zvýšenie poplatku za tzv. G-komponent prinesie finančné problémy nielen existujúcim obnoviteľným zdrojom energií na Slovensku, ale bude znamenať aj stopku pre nové projekty. Dôsledky zvýšenia poplatku, ktoré pripravuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, však pocítia nielen zelené zdroje, ale aj ekonomika a zamestnanosť.

07. 05. 2024VIAC

 

Slovensko podpísalo memorandum s japonským výrobcom fotovoltických panelov

Počas pracovnej cesty ministerky hospodárstva SR Denisy Sakovej prišlo i na tému fotovoltiky a jej rozvoja. Pani ministerka totiž podpísala memorandum o porozumení s japonským výrobcom solárnych panelov, spoločnosťou Sekisui Chemical.

14. 02. 2024VIAC

 

MH SR by malo prehodnotiť klimatické ciele v NECP

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) vyzýva Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR), aby prehodnotilo klimatické ciele stanovené v Národnom energetickom a klimatickom pláne. Plánovaný podiel OZE na domácej spotrebe energie vo výške 23% je podľa asociácie málo ambiciózny, keďže Slovensko má ďaleko vyšší potenciál.

13. 02. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek