Samovýroba zelenej energie na Slovensku

SAPI
20. 12. 2022



Euractiv venoval ďalšiu zo svojich diskusií (veľmi aktuálnej) téme samovýroby. Rastislav Nemec (SPP), Tomáš Šípoš (ZSD), Peter Ludrovský (ÚMS) a Pavel Šimon sa spolu zaoberali rozvojom decentralizovaných zdrojov na Slovensku a bariérami, ktoré ho spomaľujú. 

Medzi tie patria, mimo iné, dlhé administratívne úkony a prísny proces EIA. Od samovýroby – a OZE ako celku – sa očakáva vysoký podiel vo výrobe energií naprieč celým Slovenskom. Sú však potrebné investície aj do doplnkových technológií, ako sú napríklad batériové úložiská, a diverzifikácia zdrojov. Odznela aj informácia, ktorá stojí za úvahu – keby sa iba na 10% zastavanej plochy na Slovensku nainštalovala fotovoltika, tak by spolu produkovala o polovicu viac elektriny, než sa na celkom Slovensku spotrebuje.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek