Pozitívny príklad v oblasti teplárenstva z ČR

SAPI
03. 08. 2022



V susednej Českej republike oceňovali v rámci Dní teplárenstva a energetiky inovatívne projekty. V kategórii Rozvoj a využitie KVET a OZE v teplárenstve vyhral projekt Teplárne Brno EKOtelna s alternatívnymi zdrojmi. V rámci rekonštrukcie Teplárne Brno boli do procesu integrované aj technológie využívajúce OZE. V EKOtolni sa síce naďalej vyrába teplo zo zemného plynu, ale zároveň využíva tepelné čerpadlá, ktoré sú poháňané elektrinou z fotovoltických panelov umiestnených na streche budovy. Sústava je doplnená o batériovú akumuláciu a akumulačnú nádrž na teplú vodu. Z tohto batériového úložiska môžu čerpať elektrinu aj elektromobily. Ako uvádza EKOtolňa, ich cieľom bolo naplno využiť možnosti, ktoré im ponúka slnko dopadajúce na strechu budovy. To nielenže vyrába elektrinu, ale predhrieva aj vodu, ktorá je následne dohrievaná na parametre plynového kotla. EKOtepláreň ponúka pre návštevníkov, ktorí sa o projekt zaujímajú alebo by sa ním chceli inšpirovať aj komentovanú prehliadku.

Komentáre

Súvisiace

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Garantované energetické služby ostávajú napriek ich výhodám často nevyužité

Z ankety z dielne portálu EURACTIV vyplýva, že garantované energetické služby ostávajú pre mnohé samosprávy aj naďalej pomerne neznámou veličinou

12. 04. 2024VIAC

 

Rastúci dopyt po elektrine budú v dohľadnej dobe schopné pokryť iba OZE

Podľa Vladimíra Miškovského zo spoločnosti FUERGY sú obnoviteľné zdroje energie jediným reálnym riešením pre pokrytie neustále rastúceho dopytu po elektrickej energii v nadchádzajúcich dvoch dekádach.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek