Aké zmeny možno očakávať v ÚRSO po nástupe nového vedenia?

SAPI
04. 01. 2024



S novým vedením Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a nástupom Jozefa Holjenčíka do pozície predsedu bolo možné očakávať zmeny na slovenskom trhu s energiami. O tom, čomu sa bude ÚRSO v dohľadnej dobe venovať a aké nástroje plánuje využiť na reformu trhu, viedol nový predseda rozhovor s platformou ENERGOKLUB. 

Okrem dôvodov k využitiu tzv. inštitútu mimoriadnej regulácie sa podelil aj o to, akým spôsobom by mali byť regulovaným subjektom uznávané náklady za nákup komodít aj o to, aké vyhlášky je možné očakávať. Špecificky zaujímavé je vyjadrenie k vyhláške o podmienkach pripojenia do sústavy, ktorá je kľúčová aj pre rozvoj v sektore OZE, a ktorej legislatívny proces bol zastavený. Podľa predsedu nebudú body v tejto vyhláške zavrhnuté, ale začlenené do jednotných vyhlášok, ktoré by mali obsahovať všetky potrebné zmeny na trhu s elektrinou a plynom. Očakáva pritom, že vyhlášky by mali vojsť do účinnosti od júla 2024. Celý rozhovor s predsedom ÚRSO môžete nájsť na tomto odkaze.

Komentáre

Súvisiace

Zvýšenie poplatku za G-komponent o 233 percent zastaví rozvoj zelenej energetiky na Slovensku

Pripravované zvýšenie poplatku za tzv. G-komponent prinesie finančné problémy nielen existujúcim obnoviteľným zdrojom energií na Slovensku, ale bude znamenať aj stopku pre nové projekty. Dôsledky zvýšenia poplatku, ktoré pripravuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, však pocítia nielen zelené zdroje, ale aj ekonomika a zamestnanosť.

07. 05. 2024VIAC

 

SAPI: Nový predseda ÚRSO musí mať jasnú a progresívnu víziu smerovania slovenskej energetiky

Po expresnom odvolaní Andreja Jurisa z pozície predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bude súčasná vláda hľadať vhodnú náhradu. Nový predseda môže nadviazať na dobrú prácu svojho predchodcu, ktorý priniesol transparentné riadenie a progresívny prístup.

05. 12. 2023VIAC

 

Európska komisia predstavila svoje odporúčania na riešenie energetickej chudoby

O tom, že ÚRSO predložilo vláde návrh definície energetickej chudoby, sme informovali už v septembri. Koncom októbra však svoje odporúčania na boj proti energetickej chudobe vydala aj Európska komisia.

09. 11. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek