Európska komisia predstavila svoje odporúčania na riešenie energetickej chudoby

SAPI
09. 11. 2023



O tom, že ÚRSO predložilo vláde návrh definície energetickej chudoby, sme informovali už v septembri. Koncom októbra však svoje odporúčania na boj proti energetickej chudobe vydala aj Európska komisia. Za základ pokladá najmä čo najrýchlejšiu transpozíciu ustanovení k energetickej chudobe zo smernice EÚ

Členské štáty by sa okrem toho mali zamerať najmä na zvyšovanie energetickej efektívnosti a modernizáciu budov. Veľkú úlohu prikladajú aj efektívnej komunikácii s ohrozenými spotrebiteľmi zabezpečeniu poradenských služieb. Nechýba ani opatrenie v podobe širšieho rozvoja OZE, ktoré dokážu zabezpečiť lacné energie a znížiť tým náklady spotrebiteľov. Navrhované opatrenia, ktoré predložilo ÚRSO, obsahujú najmä ukotvenie energetickej chudoby v legislatíve a stanovenie gestora zodpovedného za jej riešenie. Opatrenia Komisie preto predstavujú hodnotný vstup aj pre Slovensko, na ktorom by bolo podľa aktuálneho návrhu definície energetickou chudobou ohrozených až 8% domácností.

Komentáre

Súvisiace

Zvýšenie poplatku za G-komponent o 233 percent zastaví rozvoj zelenej energetiky na Slovensku

Pripravované zvýšenie poplatku za tzv. G-komponent prinesie finančné problémy nielen existujúcim obnoviteľným zdrojom energií na Slovensku, ale bude znamenať aj stopku pre nové projekty. Dôsledky zvýšenia poplatku, ktoré pripravuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, však pocítia nielen zelené zdroje, ale aj ekonomika a zamestnanosť.

07. 05. 2024VIAC

 

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

 

Európa zaznamenala rekordný pokles v emisiách

Od spustenia systému obchodovania s emisiami zaznamenala minulý rok Európa najväčší rekord v medziročnom poklese emisií uhlíka.

12. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek