V Banskej Bystrici bolo spustené najväčšie batériové úložisko na Slovensku

SAPI
06. 03. 2024



2,7 megawattový výkon má nové smart batériové úložisko z dielne spoločnosti Fuergy. Úložisko dokáže poskytovať prevádzkovateľovi prenosovej sústavy podporné služby a zlepšiť tak flexibilitu sústavy. 

Navyše už teraz efektívne supluje fosílne zdroje a znižuje tak uhlíkovú stopu, ktorá by bola inak vyprodukovaná - podľa odhadov sa vďaka nemu predchádza produkcii až 361 ton emisií ročne. Aj vďaka tomu dokáže zariadenie splatiť svoju uhlíkovú daň už za niečo málo než za rok svojho fungovania. Predbežne sa očakáva, že by úložisko mohlo mať návratnosť približne 3 a pol roka. Ako však upozorňuje samotný zhotoviteľ, ide iba o odhad a reálna doba návratnosti môže byť ešte kratšia.

Komentáre

Súvisiace

Česko spustilo do prevádzky svoj najväčší batériový systém

Nový batériový systém vo Vítkovicích, ktorý bol spustený do ostrej prevádzky, má výkon až 10 MW, čím sa stáva najväčším systémom tohto druhu v Českej republike.

14. 02. 2024VIAC

 

Príklad dobrej praxe: V Bratislave pribudlo nové batériové úložisko

V bratislavskej výškovej budove Tower 115 došlo k ukončeniu energetickej modernizácie, ktorej výsledkom je smart batériové úložisko umiestnené priamo v jej priestoroch.

22. 11. 2023VIAC

 

Európska komisia podporila uskladňovanie elektriny na Slovensku

Európska komisia minulý týždeň schválila slovenský program štátnej pomoci, z ktorého majú byť podporované zariadenia na uskladňovanie elektrickej energie.

09. 11. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek