SAPI poverená vyjednávať s DS o nových zmluvách pre výrobcov

Juraj Vedej

SAPI
22. 02. 2019



Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE má splnomocnenie na kolektívne rokovania s jednotlivými distribučnými spoločnosťami. (ZSDis, SSD a VSD). Témou rokovaní bude úprava niektorých ustanovení v navrhovaných zneniach doručenej Zmluvy o prístupe a distribúcii, ktorú musí mať každý výrobca elektriny uzavretú do 31.3.2019. Asociácia fotovoltiky dostala pre tieto rokovania mandát priamo od výrobcov, na stretnutí v Žiline, ktoré sa uskutočnilo dňa 20.2.2019.

SAPI chce dosiahnuť, aby Zmluva bola naozaj výsledkom obojstrannej dohody a neobsahovala nevýhodné a potenciálne likvidačné ustanovenia, z ktorých boli niektoré vyhodnotené, že sú dokonca v rozpore s prijatou novelou zákona č. 309/2018. V týchto štandardizovaných zneniach sa neprihliada na špecifiká zastupovaných výrobcov, preto je nutné urobiť isté zmeny. Navyše jej hlavnou úlohou má byť výlučne zabezpečenie platieb za tzv. G-komponent, ktoré už výrobcovia, po dlhých rokoch súdnych sporov a následnej legalizácii, absolútne nerozporujú.

Táto aktivita má už teraz silný mandát od výrobcov a iných profesijných združení a je otvorená pre kohokoľvek ďalšieho, nielen z oblasti OZE. Zaregistrujte sa tu a pošleme vám viac informácií.

Informujte aj svojich partnerov a známych, spoločne sme silnejší!


https://www.energie-portal.sk/Dokument/sapi-je-poverena-vyjednavat-s-distribuckami-o-novych-zmluvach-pre-vyrobcov-104985.aspx

Komentáre

Súvisiace

Zvýšenie poplatku za G-komponent o 233 percent zastaví rozvoj zelenej energetiky na Slovensku

Pripravované zvýšenie poplatku za tzv. G-komponent prinesie finančné problémy nielen existujúcim obnoviteľným zdrojom energií na Slovensku, ale bude znamenať aj stopku pre nové projekty. Dôsledky zvýšenia poplatku, ktoré pripravuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, však pocítia nielen zelené zdroje, ale aj ekonomika a zamestnanosť.

07. 05. 2024VIAC

 

Dôležitá diskusia o budúcnosti slovenskej energetiky

EURACTIV začiatkom týždňa organizoval ďalšiu zaujímavú diskusiu, tentokrát na tému bariér pri zavádzaní zelených zdrojov na Slovensku. Verejnosť, samosprávy aj firmy vnímajú obnoviteľné zdroje ako cestu k energetickej sebestačnosti a nižším cenám energií, no rozvoj OZE brzdia napríklad regulačné prekážky, nedostatok flexibility sústavy, pomalá digitalizácia a bariéry zdieľania energie.

28. 06. 2023VIAC

 

Klaster SAPI oslávil 3 roky

Klastrová organizácia, ktorú vytvorila SAPI, je na Slovensku jedinečná platforma, spájajúca podniky, výskumno vývojové inštitúcie a štátny sektor pre podporu rozvoja obnoviteľných zdrojov energie. Napriek skutočnosti, že klastre sú v zahraničí nositelia inovácií, Slovensko v uchopení rozvoja klastrov zaostáva.

21. 07. 2022VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek