Rezort životného prostredia plánuje predložiť novelu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie

SAPI
20. 12. 2023



Na Slovensku by sa mali zmeniť pravidlá týkajúce sa posudzovania vplyvov na životné prostredie. Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba vyjadril na stretnutí s vedením automobilovej spoločnosti Volvo svoj zámer predložiť návrh novely zákona už začiatkom budúceho roka. Podľa ministra je potrebné, aby sa Slovensko prestalo riadiť 20 rokov starým zákonom, ktorý nereflektuje investičné prostredie a stanovuje príliš prísne podmienky, ktorými sa musia projekty riadiť. Okrem toho sa vyjadril, že bude potrebné upraviť aj zákonné lehoty, ak chceme udržať záujem investorov rozšíriť svoje pôsobenie aj na Slovensko. Zdĺhavé a nejednoznačné posudzovanie vplyvov na životné prostredie predstavuje jednu zo základných bariér aj pre sektor OZE. Správne nastavená úprava zákona o EIA preto predstavuje aj v tejto oblasti kľúčový míľnik pre odomknutie plného potenciálu investícií do niektorých technológií OZE, vrátane veternej a geotermálnej energie. Veríme, že návrh novely zákona bude nastavený tak, aby aj sektor OZE pozitívne čerpal z jej ustanovení.

Komentáre

Súvisiace

Príprava pravidiel pre veternú energiu nenapreduje dostatočne rýchlo

Zo Správy o pokroku v implementácii Plánu obnovy a odolnosti SR vyplýva, že Slovensko sa zatiaľ v príprave pravidiel pre výstavbu nových veterných elektrární príliš neposunulo.

14. 03. 2024VIAC

 

Komentár Jána Karabu: MŽP nie sú len národné parky a medvede

Rozruch okolo budúceho vedenia Ministerstva životného prostredia SR so záujmom sleduje aj Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI). Jej riaditeľ Ján Karaba ale v komentári upozorňuje, že nie je dobré obmedzovať tému len na národné parky a medvede, keďže kompetencie MŽP sú ďaleko rozsiahlejšie a majú vplyv, okrem iného, aj na slovenskú energetiku:

24. 10. 2023VIAC

 

Dôležitá diskusia o budúcnosti slovenskej energetiky

EURACTIV začiatkom týždňa organizoval ďalšiu zaujímavú diskusiu, tentokrát na tému bariér pri zavádzaní zelených zdrojov na Slovensku. Verejnosť, samosprávy aj firmy vnímajú obnoviteľné zdroje ako cestu k energetickej sebestačnosti a nižším cenám energií, no rozvoj OZE brzdia napríklad regulačné prekážky, nedostatok flexibility sústavy, pomalá digitalizácia a bariéry zdieľania energie.

28. 06. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek