MIRRI pre geotermálny projekt pri Ďurkove schválilo podporu z eurofondov

SAPI
26. 10. 2023



Dlho očakávaný geotermálny projekt na Východnom Slovensku by mal obdržať až 56,1 milióna eur z Fondu pre spravodlivú transformáciu. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja informatizácie SR schválilo osvedčenie o investícii a vyhlásilo výzvu určenú pre MH Teplárenský holding, a.s., ktorý projekt pri Ďurkove pripravuje. MIRRI očakáva, že k podpisu zmluvy a začiatku realizácie by mohlo dôjsť ešte v tomto roku. 

Z dotácie sa pritom podporí nielen výstavba samotného výrobného strediska, ale aj 15 kilometrového napájača, ktorý pomôže pokryť spotrebu tepla vyše 170 tisíc odberateľov. Podporu zo strany štátu pokladáme pri rozvoji geotermálnej energie vzhľadom na náklady za kľúčové, najmä v prípade prieskumných vrtov - veríme preto, že budeme v budúcnosti svedkami ďalších výziev zameraných aj na podporu samospráv, pre ktoré môžu práve prvotné náklady predstavovať bariéru pri využití geotermálnej energie.

Komentáre

Súvisiace

Európsky parlament vyzýva k podpore geotermálnej energie

Európsky parlament prijal uznesenie o podpore geotermálnej energie. S ohľadom na pretrvávajúce bariéry spomaľujúce rozvoj tohto energetického zdroja, vrátane zdĺhavej administratívy a finančnej náročnosti, navrhuje Európsky parlament prijatie celoeurópskej geotermálnej stratégie.

31. 01. 2024VIAC

 

Geotermálny vrt v Kežmarku je už v skúšobnej prevádzke

Po takmer dvoch rokoch od začiatku prác bol geotermálny vrt v Kežmarku spustený do skúšobnej prevádzky.

20. 12. 2023VIAC

 

Ministerstvo hospodárstva podporí OZE aj energetické úložiská

V rámci novej výzvy z Plánu obnovy a odolnosti chce rezort hospodárstva podporiť výstavbu nových OZE. Podporované budú okrem vodných elektrární všetky technológie, vrátane geotermálnych a veterných inštalácií.

26. 10. 2023VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek