G-KOMPONENT PODĽA VEĽKEJ NOVELY

SAPI
14. 01. 2019



Posledné mesiace boli pre energetiku na Slovensku zásadné. Pred nedávnom parlament prijal dlho očakávanú novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie, zákona o energetike a zákona o regulácii. G-komponent sa stal veľkou témou tejto novely. Treba na rovinu povedať, že novela sa v celej kauze postavila jednoznačne na stranu distribučných spoločností a G-komponent sa snaží zabetónovať. Aj keď trochu násilným a pochybným spôsobom. 


Neústavná vyhláška 


Platbu za prístup do distribučnej sústavy, tzv. G-komponent, s účinnosťou od 1.1.2014 zaviedla cenová vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Do hry však vstúpil Ústavný súd. V roku 2016 vyhlásil G-komponent za protiústavný a zrušil tú časť vyhlášky, ktorá výrobcom ukladala povinnosť G-komponent platiť.

Celý článok si môžete prečítať tu.

Komentáre

Súvisiace

Zvýšenie poplatku za G-komponent o 233 percent zastaví rozvoj zelenej energetiky na Slovensku

Pripravované zvýšenie poplatku za tzv. G-komponent prinesie finančné problémy nielen existujúcim obnoviteľným zdrojom energií na Slovensku, ale bude znamenať aj stopku pre nové projekty. Dôsledky zvýšenia poplatku, ktoré pripravuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, však pocítia nielen zelené zdroje, ale aj ekonomika a zamestnanosť.

07. 05. 2024VIAC

 

SAPI: Ústavný súd SR odporuje sám sebe

Tretí senát Ústavného súdu SR vydal rozhodnutie v kauze platby za prístup do distribučnej sústavy (tzv. G-komponentu). Toto rozhodnutie sa zásadne odkláňa od rozhodnutia pléna Ústavného súdu v roku 2016, ktorý vyhlásil G-komponent za protiústavný. Zároveň poprelo desiatky rozhodnutí okresných a krajských súdov. Výrobcovia elektriny hovoria o nestabilite podnikateľského prostredia a konci právnej istoty.

13. 01. 2022VIAC

 

Poslancovi Ficovi sa nepáči vyhláška ku G-komponentu

Súčasná kríza spôsobená skokovým rastom cien energií nám naznačuje potrebu rýchlej transformácie na obnoviteľné zdroje.

05. 10. 2021VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek